Cultuurwerf Dilsen-Stokkem

  • De nieuwe Cultuurwerf vormt een collectief knooppunt voor de bewoners van Dilsen. Het is een plek waar men ontmoet, cultuur beleeft en maakt.

     

    Tegenover Kasteel Ter motten, staat de Cultuurwerf aan het hoofd van het centrumplein en gaat daar de dialoog aan met de complexe stedelijke context. Tussen de Cultuurwerf en het bestaande paviljoen ontstaat een stedelijke kamer. Daarnaast werken de groene zones aan beide uiteinden van het gebouw als buffer naar de directe omgeving en tegelijk vormen ze een zachte aanvulling op het stedelijke plein. Hoewel het ontwerp een uitbreiding is op de bestaande bibliotheek, zorgt de gevel dat het ontwerp als een geheel blijft lezen. Hij omvat en toont de activiteiten door zich op bepaalde plekken als een gordijn omhoog te tillen of open te schuiven.

     

    Het gebouw omvat een veelheid aan activiteiten die allen een plek krijgen binnen de nieuwe Cultuurwerf. De organisatie van de functies komt voort uit de gewenste relaties met de omgeving. De cluster van klaslokalen en muzieklokalen van de academie vinden aansluiting bij de stedelijke humaniora. De bestaande bibliotheek blijft behouden en wordt uitgebreid met een jeugdbibliotheek aan het plein, waar bovendien ook een café wordt voorzien. De verdieping biedt plaats aan de concertzaal met een backstage en laad-en loszone ter ondersteuning. Alle functies zijn met elkaar verbonden via de foyer. De foyer functioneert tevens ook als een verlenging van het publieke domein, een ruimte die altijd opengesteld kan zijn wanneer een activiteit binnen het gebouw zich voltrekt. Een intern ‘plein’ voor de stad.

  • Dilsen-Stokkem, BE

    Architectenselectie, 2e prijs

    Stad Dilsen-Stokkem

    Bibliotheek, klaslokalen, polyvalente zaal en café

    Sophie Van Noten ism. roos & hinke